Ce este SDLC? 7 faze de dezvoltare software, modele & cele mai bune practici

SDLC sau “Software Development Life Cycle” este un set de pasi folositi pentru a crea aplicatii software. Acesti pasi impart procesul de dezvoltare in sarcini, care pot fi apoi atribuite, completate si masurate.

Care este ciclul de viata al dezvoltarii software-ului?

Ciclul de viata al dezvoltarii software este aplicarea de practici standard de afaceri pentru a construi aplicatii software. Este de obicei impartita in sase pana la opt pasi: planificare, cerinte, proiectare, construire, documentare, testare, implementare, mentinere.

Unii manageri de proiect vor combina, imparti sau omite pasi, in functie de sfera proiectului. Acestea sunt componentele de baza recomandate pentru toate proiectele de dezvoltare software.

SDLC este o modalitate de a masura si de a imbunatati procesul de dezvoltare. Permite o analiza a granulelor fine pentru fiecare etapa a procesului. Acest lucru, la randul sau, ajuta companiile sa maximizeze eficienta in fiecare etapa. Pe masura ce creste puterea de calcul, aceasta plaseaza o cerere mai mare asupra software-ului si dezvoltatorilor.

Companiile trebuie sa reduca costurile, sa livreze software-ul mai rapid si sa satisfaca sau sa depaseasca nevoile clientilor. SDLC ajuta la atingerea acestor obiective prin identificarea ineficientelor si a costurilor mai mari si prin stabilirea acestora, astfel incat proiectul sa poata functiona fara probleme.

Ciclul de viata definit al dezvoltarii software

Cum functioneaza ciclul de viata al dezvoltarii software-ului

Ciclul de viata al dezvoltarii software-ului subliniaza pur si simplu fiecare sarcina necesara pentru a pune in functiune o aplicatie software. Acest lucru contribuie la reducerea deseurilor si la cresterea eficientei procesului de dezvoltare. Monitorizarea asigura, de asemenea, ca proiectul ramane pe drumul cel bun si continua sa fie o investitie fezabila pentru companie.

Multe companii vor subdiviza acesti pasi in unitati mai mici. Planificarea ar putea fi impartita in cercetare tehnologica, cercetare de marketing si o analiza cost-beneficiu. Alti pasi se pot imbina intre ei. Faza de testare poate functiona concomitent cu faza de dezvoltare, deoarece dezvoltatorii trebuie sa remedieze erorile care apar in timpul testelor.

Cele sapte faze ale SDLC

  1. Planificarea

In faza de planificare, liderii de proiect evalueaza termenii proiectului. Aceasta include calcularea costurilor de munca si materiale, crearea unui calendar cu obiective tinta si crearea de echipe si structura de conducere pentru proiect.

Planificarea poate include, de asemenea, feedback de la partile interesate. Partile interesate sunt oricine care are nevoie. Incercati sa obtineti feedback de la potentiali clienti, dezvoltatori, experti in materie si reprezentanti de vanzari.

Planificarea ar trebui sa defineasca in mod clar domeniul de aplicare si scopul aplicatiei. Acesta planifica cursul si coordoneaza echipa sa creeze eficient software-ul. De asemenea, stabileste limite pentru a ajuta proiectul sa nu se extinda sau sa se schimbe din scopul sau original.

  1. Definirea cerintelor

Definirea cerintelor este considerata o parte a planificarii pentru a determina ce ar trebui sa faca aplicatia si cerintele pentru a o face. De exemplu, o aplicatie social media ar necesita abilitatea de a se conecta cu un prieten. Un program de inventar ar putea necesita o functie de cautare.

Cerintele includ, de asemenea, definirea resurselor necesare pentru construirea proiectului. De exemplu, o echipa ar putea dezvolta un software pentru a controla o masina. Masina este o cerinta in acest proces.

  1. Design si prototip

Faza de proiectare modeleaza modul in care va functiona o aplicatie software. Unele aspecte ale designului includ:

Arhitectura – limbajul de programare specific, practicile din industrie, designul general si utilizarea oricaror templateuri

Interfata utilizatorului – defineste modul in care clientii interactioneaza cu software-ul si modul in care software-ul raspunde la comenzi

Platforme – defineste platformele pe care ruleaza software-ul, cum ar fi Apple, Android, versiunea Windows, Linux sau chiar console de jocuri

Programare – nu doar limbajul de programare, ci si metode de rezolvare a problemelor si de indeplinire a sarcinilor in aplicatie

Comunicatii – defineste metodele pe care aplicatia le poate comunica cu alte elemente, cum ar fi un server central sau alte instante ale aplicatiei

Securitate – Defineste masurile luate pentru a securiza aplicatia si poate include criptarea traficului SSL, protectia prin parola si stocarea sigura a datelor de identificare a utilizatorului.

Prototiparea poate face parte din faza de proiectare. Un prototip este ca unul dintre versiunile initiale ale software-ului in modul de dezvoltare software Iterativ. Acesta demonstreaza o idee de baza cu privire la modul in care aplicatia arata si functioneaza. Acest proiect “hands-on” poate fi prezentat partilor interesate.

Utilizati feedback-ul pentru a imbunatatiti aplicatia. Este mai putin costisitor sa faceti o schimbare in faza de prototip decat sa rescrieti codul pentru a face o schimbare in faza de dezvoltare.

  1. Dezvoltarea de software

Aceasta este scrierea proprie a programului. Un mic proiect poate fi scris de un singur dezvoltator, in timp ce un proiect mare ar putea fi impartit si lucrat de mai multe echipe. Utilizati o aplicatie de control al accesului sau de gestionare a codului sursa in aceasta faza.

Aceste sisteme ajuta dezvoltatorii sa urmareasca modificarile la cod. Acestea contribuie, de asemenea, la asigurarea compatibilitatii intre diferitele proiecte de echipa si pentru a se asigura ca obiectivele tinta sunt indeplinite.

Procesul de codificare include multe alte sarcini. Gasirea si remedierea erorilor este critica. Sarcinile deseori suporta procesul de dezvoltare, cum ar fi asteptarea rezultatelor testelor sau compilarea codului, astfel incat o aplicatie sa poata rula. SDLC poate anticipa aceste intarzieri, astfel incat dezvoltatorii sa poata fi insarcinati cu alte task-uri.

Dezvoltatorii de software apreciaza instructiunile si explicatiile. Documentatia poate fi un proces formal, inclusiv cablarea unui ghid de utilizare pentru aplicatie. Poate fi si informala, ca si comentariile din codul sursa care explica de ce un dezvoltator a folosit o anumita procedura. Chiar si companiile care se straduiesc sa creeze software usor si intuitiv beneficiaza de documentatie.

Documentatia poate fi un tur rapid ghidat cu privire la caracteristicile de baza ale aplicatiei care apar la prima lansare. Pot fi tutoriale video pentru sarcini complexe. Documentele scrise, cum ar fi ghidurile de utilizare, ghidurile de depanare si glosarul de intrebari frecvente, ajuta utilizatorii sa rezolve probleme sau intrebari tehnice.

  1. Testarea

Este esential sa testati o aplicatie inainte de a o pune la dispozitia utilizatorilor. O mare parte din teste pot fi automatizate, cum ar fi testele de securitate. Alte teste pot fi efectuate numai intr-un mediu specific – luati in considerare crearea unui mediu de productie simulat pentru implementari complexe.

Testarea trebuie sa garanteze ca totul functioneaza corect. Diferite module ale aplicatiei ar trebui, de asemenea, testate pentru a va asigura ca functioneaza perfect impreuna.

Testati performanta, pentru a reduce eventualele blocari sau intarzieri in procesul de procesare. Faza de testare ajuta la reducerea numarului de erori pe care le intampina utilizatorii. Acest lucru duce la o satisfactie mai mare a utilizatorilor si o rata de utilizare mai buna.

  1. Implementarea

In faza de implementare, aplicatia este pusa la dispozitia utilizatorilor. Multe companii prefera sa automatizeze faza de implementare. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca si o platforma de plati cu un link de descarcare de pe site-ul companiei.

Implementarea poate fi, de asemenea, complexa. Actualizarea unei baze de date a unei companii la o aplicatie recent dezvoltata este un exemplu. Deoarece exista mai multe alte sisteme utilizate de baza de date, integrarea actualizarii poate necesita mai mult timp si efort.

  1. Operatiuni si intretinere

In acest moment, ciclul de dezvoltare este aproape finalizat. Aplicatia se face si se utilizeaza in teren. Faza de operare si intretinere este, totusi, importanta. In aceasta faza, utilizatorii descopera bug-uri care nu au fost gasite in timpul testelor. Aceste erori trebuie rezolvate, ceea ce poate genera noi cicluri de dezvoltare.

Pe langa corectiile de erori, modele precum planul de dezvoltare Iterativ adauga caracteristici suplimentare in versiunile viitoare. Pentru fiecare lansare noua, se poate lansa un nou ciclu de dezvoltare.

Modelele SDLC si metodologiile explicate

Waterfall

Modelul Waterfall SDLC este metoda clasica de dezvoltare. Pe masura ce fiecare faza se finalizeaza, proiectul se revarsa in etapa urmatoare. Acesta este un model incercat si testat si care functioneaza. Un avantaj al modelului Waterfall este ca fiecare faza poate fi evaluata pentru continuitate si fezabilitate inainte de a trece mai departe. Este totusi limitat in viteza, deoarece o faza trebuie sa se termine inainte ca alta sa poata incepe.

Agile

Modelul AGILE a fost proiectat de dezvoltatori pentru a pune mai intai nevoile clientilor. Aceasta metoda se concentreaza puternic pe experienta utilizatorului si pe intrari. Acest lucru rezolva o mare parte a problemelor aplicatiilor mai vechi, care erau dificil de folosit si greoaie.

In plus, software-ul este foarte receptiv la feedback-ul clientului. Agile incearca sa elibereze rapid ciclurile software, pentru a raspunde unei piete in schimbare. Aceasta necesita o echipa puternica, cu o comunicare excelenta. De asemenea, poate duce la depasirea unui proiect, bazandu-se prea mult pe feedback-ul clientului.

Iterativ

In modelul de dezvoltare iterativ, dezvoltatorii creeaza rapid o versiune de baza initiala a software-ului. Apoi revizuiesc si imbunatatesc aplicatia in pasi mici (sau iteratii). Aceasta abordare este cel mai des utilizata in aplicatii foarte mari. Acesta poate obtine o aplicatie functionala rapid pentru a satisface nevoile de afaceri. Cu toate acestea, acest proces poate depasi rapid domeniul de aplicare si risca sa utilizeze resurse neplanificate.

DevOps

Modelul de securitate DevOps incorporeaza operatiunile – oamenii care folosesc software-ul – in ciclul de dezvoltare. La fel ca Agile, acest lucru incearca sa imbunatateasca utilitatea si relevanta aplicatiilor. Un avantaj semnificativ pentru acest model il reprezinta feedback-ul utilizatorilor actuali de software cu privire la etapele de proiectare si implementare. Un dezavantaj este ca necesita colaborare si comunicare activa. Aceste costuri suplimentare pot fi compensate prin automatizarea unor parti ale procesului de dezvoltare.

Alte modele

Multe alte modele SDLC sunt in esenta o varianta a acestor procese de baza. Organizatiile folosesc procesele de productie LEAN pentru dezvoltarea de software. Dezvoltarea in forma V este un tip de Waterfall care pune in aplicare testarea, verificarea si validarea.

Cele mai bune practici de dezvoltare software

In plus fata de modelele si etapele de dezvoltare a software-ului, exista cateva alte practici utile. Acestea pot fi aplicate la o parte sau la tot ciclul de dezvoltare.

Controlul surselor

Controlul surselor este un plan de securitate care va asigura codul cu care lucrati. Implementati controlul surselor prin pastrarea codului intr-o singura locatie, cu acces securizat si inregistrat. Aceasta ar putea fi o locatie fizica, unde fisierele sunt stocate si accesate intr-o singura camera din cladire. Ar putea fi, de asemenea, un spatiu virtual, in care utilizatorii se pot conecta cu o conexiune criptata la un mediu de dezvoltare bazat pe cloud.

Aplicatiile pentru controlul surselor includ un sistem de gestionare a modificarilor pentru a urmari activitatea efectuata de persoane sau de echipe. Ca si in cazul oricarui spatiu de stocare, utilizati un sistem de rezerva pentru a inregistra progresul dezvoltarii in caz de dezastru.

Integrare continua

Integrarea continua functioneaza pentru a va asigura ca fiecare componenta este compatibila pe parcursul intregului ciclu de dezvoltare. Inainte de IC, echipe diferite ar construi propriile proiecte in mod independent. Acest lucru a creat provocari semnificative la final, cand dezvoltatorii au unit impreuna cerintele. Integrarea continua asigura ca toate echipele folosesc limbi de programare similare si biblioteci si ajuta la prevenirea conflictelor si a muncii duble.

Sisteme de management SDLC

Un sistem de management al ciclului de dezvoltare a software-ului functioneaza pentru a controla si gestiona fiecare etapa a ciclului de dezvoltare. Sistemele de management adauga transparenta la fiecare etapa si la proiect in ansamblul sau. Ele adauga, de asemenea, sisteme de analiza, de urmarire a erorilor si de gestionare a muncii. Aceste valori sau indicatorii KPI pot fi utilizati pentru a imbunatati parti ale ciclului care nu functioneaza eficient.

Concluzie: Procesul de dezvoltare software

SDLC va arata ce se intampla si exact unde se poate imbunatati procesul de dezvoltare.

La fel ca multe procese de afaceri, SDLC isi propune sa analizeze si sa imbunatateasca procesul de creare de software. Creeaza o imagine scalabila a proiectului, de la codarea zilnica la gestionarea datelor de productie.

Dezvoltare

Leave a Reply