Ce este un centru de operatii de securitate (SOC)? Cele mai bune practici, beneficii & Framework

Ce aflati in acest articol:

 • Intelegeti ce este un centru de operare de securitate activ si cum detectarea si raspunsul previn incalcarea datelor.
 • Sase piloni ai operatiunilor moderne de securitate pe care nu va puteti permite sa le treceti cu vederea.
 • Opt dintre cele mai bune practici ale SOC pentru gandirea de viitor pentru a urmari viitorul cibersecuritatii. Inclusiv o imagine de ansamblu si compararea modelelor framework actuale.
 • Descoperiti de ce organizatia dvs. trebuie sa implementeze un program de securitate bazat pe informatii avansate despre amenintari.
 • In-house sau externalizarea catre un furnizor de securitate gestionat? Va ajutam sa decideti.

Costul total mediu al unei incalcari de date in 2018 a fost de 3,86 milioane dolari. Pe masura ce intreprinderile se bazeaza tot mai mult pe tehnologie, securitatea cibernetica devine o preocupare mai critica.

Securitatea in cloud poate fi o provocare, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii care nu au o echipa de securitate dedicata. Vestea buna este ca exista o optiune viabila disponibila pentru companiile care cauta o modalitate mai buna de a gestiona riscurile de securitate – centre de operatii de securitate (SOC).

In acest articol, vom arunca o privire mai atenta la ce este SOC si beneficiile pe care le ofera. De asemenea, vom arunca o privire asupra modului in care intreprinderile de toate dimensiunile pot profita de SOC pentru protectia datelor.

Ce este un centru de operatii de securitate?

Un centru de operatii de securitate este o echipa de profesionisti in domeniul securitatii cibernetice dedicata prevenirii incalcarii datelor si a altor amenintari de securitate cibernetica. Scopul unei SOC este monitorizarea, detectarea, investigarea si reactionarea la toate tipurile de amenintari cibernetice in permanenta.

Membrii echipei folosesc o gama larga de solutii si procese tehnologice. Acestea includ sisteme de informatii de securitate si de gestionare a evenimentelor (SIEM), firewall-uri, detectarea incalcarilor, detectarea intruziunilor si sonde.

SOC-urile pot efectua in mod continuu scanari de vulnerabilitati ale unei retele pentru amenintari si puncte slabe si pot aborda acele amenintari si deficiente inainte de a se transforma intr-o problema severa.

Ne ajuta sa ne facem o idee mai buna daca ne gandim ca SOC este un departament IT care este concentrat exclusiv pe securitate, spre deosebire de intretinerea retelei si alte sarcini IT.

6 Piloni ai operatiilor SOC moderne

Companiile pot alege sa construiasca un centru de operatiuni de securitate in-house sau sa externalizeze unui furnizor de servicii de securitate MSSP sau gestionat care ofera servicii SOC. Pentru intreprinderile mici si mijlocii care nu dispun de resurse pentru a-si dezvolta propria echipa de detectie si raspuns, externalizarea catre un furnizor de servicii SOC este adesea cea mai rentabila optiune.

Prin cei sase piloni ai operatiunilor de securitate, puteti dezvolta o abordare cuprinzatoare a cibersecuritatii.

 • Stabilirea constientizarii activelor

Primul obiectiv este descoperirea activelor. Instrumentele, tehnologiile, hardware-ul si software-ul care alcatuiesc aceste active pot diferi de la companie la companie si este vital ca echipa sa dezvolte o constientizare completa a activelor pe care le au la dispozitie pentru identificarea si prevenirea problemelor de securitate.

 • Monitorizarea preventiva a securitatii

Cand vine vorba de cibersecuritate, prevenirea va fi intotdeauna mai eficienta decat reactia. In loc sa raspunda la amenintari, asa cum se intampla, un SOC va lucra pentru a monitoriza o retea non-stop. Procedand astfel, poate detecta activitati rau intentionate si le pot preveni inainte de a putea provoca daune grave.

 • Tinerea evidentei activitatii si a comunicatiilor

In cazul unui incident de securitate, analistii soc trebuie sa poata retrasa activitatea si comunicatiile unei retele pentru a afla ce a mers prost. Pentru a face acest lucru, echipa are sarcina de a gestiona in detaliu jurnalul activitatii si comunicatiilor care au loc intr-o retea.

 • Clasificarea alertelor de securitate

Atunci cand apar incidente de securitate, echipa de raspuns la incidente lucreaza pentru a tria severitatea. Acest lucru permite unei SOC sa acorde prioritate atentiei asupra prevenirii si raspunsurilor la alertele de securitate care sunt deosebit de grave sau periculoase pentru intreprindere.

 • Modificarea apararilor

Cibersecuritatea eficienta este un proces de imbunatatire continua. Pentru a tine pasul in continua schimbare a amenintarilor cibernetice, un centru de operatii de securitate lucreaza pentru a se adapta si modifica in mod continuu apararile unei retele, dupa cum este necesar.

 • Mentinerea conformitatii

In 2019, exista mai multe reglementari de conformitate si masuri de protectie obligatorii privind cibersecuritatea ca niciodata. Pe langa gestionarea amenintarilor, un centru de operatiuni de securitate trebuie sa isi protejeze afacerea de demersurile legale. Acest lucru se realizeaza prin asigurarea respectarii intotdeauna a celor mai recente reglementari de securitate.

Cele mai bune practici ale Centrului de operatii de securitate

In ceea ce priveste construirea unui SOC pentru organizatia dvs., este esential sa aveti o atentie asupra a ceea ce va pastra viitorul cibersecuritatii. Facand acest lucru va permite sa dezvoltati practici care sa asigure viitorul.

Cele mai bune practici SOC includ:

Largirea focusului securitatii informatiilor

Cloud computing a dat nastere unei game largi de noi procese bazate pe cloud. De asemenea, a extins dramatic infrastructura virtuala din majoritatea organizatiilor. In acelasi timp, alte progrese tehnologice, cum ar fi internetul lucrurilor au devenit mai raspandite.

Aceasta inseamna ca organizatiile sunt mai conectate la cloud ca niciodata. Cu toate acestea, inseamna, de asemenea, ca sunt mai expusi la amenintari ca niciodata.

In ceea ce priveste construirea unei prezente sociale, este esential sa largiti sfera cibersecuritatii pentru a asigura in permanenta noi procese si tehnologii odata cu utilizarea lor.

Extinderea aportului de date

Cand vine vorba de securitate cibernetica, colectarea datelor se poate dovedi adesea incredibil de valoroasa. Adunarea de date privind incidentele de securitate permite unui centru de operatii de securitate sa puna aceste incidente in contextul potrivit.

De asemenea, le permite sa identifice mai bine sursa problemei. Pentru a merge mai departe, un accent sporit pe colectarea mai multor date si organizarea lor intr-un mod semnificativ va fi esential pentru SOC.

Analiza imbunatatita a datelor

Colectarea mai multor date este valoroasa numai daca puteti analiza amanuntit si trage concluzii din aceasta. Prin urmare, o buna practica esentiala pentru a implementa SOC este o analiza mai aprofundata si mai cuprinzatoare a datelor pe care le aveti disponibile.

Concentrarea pe o analiza mai buna a securitatii datelor va permite echipei SOC sa ia decizii mai informate cu privire la securitatea retelei dvs.

Profitati de automatizarea securitatii

Cibersecuritatea este din ce in ce mai automatizata. Profitand de securitate automatizata sau DevSecOps pentru a finaliza sarcini de securitate mai obositoare si consumatoare de timp, eliberati-va echipa pentru a-si concentra tot timpul si energia pe alte sarcini mai critice.

Pe masura ce automatizarea securitatii cibernetice continua sa avanseze, organizatiile trebuie sa se concentreze pe construirea de sisteme de operare concepute pentru a profita de avantajele pe care le ofera automatizarea.

Rolul si responsabilitatile Centrului de operatii de securitate

Un centru de operatii de securitate este format dintr-un numar de membri intr-o echipa individuala. Fiecare membru al echipei are atributii unice. Membrii echipei specifice care cuprind echipa de raspuns la incidente pot varia. Pozitiile comune – alaturi de rolurile si responsabilitatile lor – pe care le veti gasi intr-o echipa de securitate includ:

 • Director SOC

Managerul este seful echipei. Acestia sunt responsabili pentru gestionarea echipei, stabilirea bugetelor si agendelor si raportarea catre managerii executivi din cadrul organizatiei.

 • Analist de securitate

Un analist de securitate este responsabil de organizarea si interpretarea datelor de securitate din raportul sau auditul SOC. De asemenea, ofera managementul riscului in timp real, evaluarea vulnerabilitatii si informatii de securitate prin care se ofera informatii despre starea de pregatire a organizatiei.

 • Investigator de incidente

In cazul unui incident, anchetatorul este responsabil de analizarea incidentului pentru a colecta date, dovezi si analize de comportament.

 • Respondent la incident

Respondentii de incident sunt primii care sunt anuntati atunci cand se produc alerte de securitate. Acestia sunt apoi responsabili de efectuarea unei evaluari initiale si a unei evaluari a amenintarilor de alerta.

 • Auditor de conformitate

Auditorul de conformitate este responsabil sa se asigure ca toate procesele derulate de echipa sunt realizate intr-un mod care sa respecte standardele de reglementare.

Modele de organizare SOC

Nu toate SOC-urile sunt structurate sub acelasi model organizational. Procesele si procedurile centrului de operatii de securitate variaza in functie de multi factori, inclusiv nevoile dvs. unice de securitate.

Modelele organizatorice ale centrelor de operatii de securitate includ:

 • SOC intern

Un SOC intern este o echipa interna formata din profesionisti de securitate si IT care lucreaza in cadrul organizatiei. Membrii echipei interne pot fi raspanditi si in alte departamente. De asemenea, pot include propriul departament dedicat securitatii.

 • SOC virtual intern

Un SOC virtual este format din profesionisti de securitate part-time care lucreaza de la distanta. Membrii echipei sunt responsabili in principal de reactia la amenintarile de securitate atunci cand primesc o alerta.

 • SOC coordonat

Un SOC co-administrat este o echipa de profesionisti in domeniul securitatii care lucreaza alaturi de un furnizor tert de servicii de securitate cibernetica. Acest model organizational combina, in esenta, o echipa semi-dedicata in interior cu un furnizor tert de servicii SOC pentru o abordare co-administrata a cibersecuritatii.

 • Comanda SOC

SOC-urile de comanda sunt responsabile pentru supravegherea si coordonarea altor SOC-uri din cadrul organizatiei. De obicei, se gasesc doar in organizatii suficient de mari care au mai multe SOC-uri interne.

 • Fuziune SOC

Un SOC fuziune este conceput pentru a supraveghea eforturile echipei IT mai mari a organizatiei. Obiectivul lor este de a ghida si de a ajuta echipa IT in probleme de securitate.

 • SOC virtual externalizat

Un SOC virtual externalizat este format din membri echipei care lucreaza de la distanta. In loc sa lucreze direct pentru organizatie, un SOC virtual externalizat este un serviciu tert. SOC-urile virtuale externalizate ofera servicii de securitate organizatiilor care nu au la dispozitie personalul unei echipe de centru de operatii de securitate.

Profitati de beneficiile oferite de SOC

Fata de amenintari in continua schimbare, securitatea oferita de un centru de operatii de securitate este una dintre cele mai benefice cai de care dispun organizatiile.

Daca aveti o echipa de profesionisti dedicati in domeniul securitatii informatiilor care va monitorizeaza reteaua, detectarea amenintarilor de securitate si care lucreaza pentru a va asigura apararile, puteti merge mult pana la pastrarea securitatii datelor dvs. sensibile.

Daca doriti sa aflati mai multe despre avantajele oferite de o echipa de centru de operatii de securitate si despre optiunile disponibile pentru organizatia dvs., va invitam sa ne contactati astazi.

Colocare Data centere Protectia datelor Stategii de securitate

  Leave a Reply