Cele mai bune instrumente SIEM + Ghid de informatii de securitate si software-uri de gestionare a evenimentelor

Alegerea software-ului potrivit pentru informatiile de securitate si gestionare a evenimentelor poate fi coplesitoare.

Piata SIEM de astazi are o industrie de aproape 3 miliarde de dolari si este in crestere.

Pe masura ce luati in considerare sistemele de detectare a amenintarilor, gasiti instrumentele de care aveti nevoie pentru a va proteja organizatia impotriva diferitelor tipuri de atacuri cibernetice. Aflati cum ar trebui sa va dezvoltati protectia.

Faceti-va timp pentru a lua in considerare pregatirile necesare pentru extinderea cu succes a tehnologiei. Beneficiile unui sistem de securitate in timp real, sigur merita investitia.

Ce este SIEM?

SIEM sau Security information and event management este un set de instrumente care combina SEM (gestionarea evenimentelor de securitate) si SIM (gestionarea informatiilor de securitate). Ambele sisteme sunt esentiale si sunt foarte strans legate intre ele.

SIM se refera la modul in care o companie colecteaza date. In cele mai multe cazuri, datele sunt combinate intr-un format specific, cum ar fi fisierul jurnal. Acest format este apoi plasat intr-o locatie centralizata. Dupa ce aveti un format si o locatie pentru datele dvs., acestea pot fi analizate rapid.

SIM nu se refera la o solutie completa de securitate a intreprinderii, desi adesea este inteles gresita ca fiind asa. SIM se refera doar la tehnicile de colectare a datelor utilizate pentru a descoperi probleme in cadrul unui sistem.

SEM ofera monitorizare in timp real a sistemului si notifica administratorilor de retea despre potentialele problemele. De asemenea, poate stabili corelatii intre evenimentele de securitate.

Ce sunt instrumentele software SIEM?

Produsele SIEM ruleaza direct pe sistemele pe care le monitorizeaza. Software-ul trimite informatii de jurnal catre un portal central. Acesta este de obicei un server cloud, deoarece are o monitorizare de securitate mai puternica decat hardware-ul intern. De asemenea, asigura un grad de separare pentru o protectie suplimentara.

O consola ofera clientilor ajutoare vizuale filtrate prin parametrii locali. Incidentele de securitate cibernetica pot fi identificate, recreate si auditate prin jurnalele de contabilitate.

Cum functioneaza gestionarea evenimentelor prin informatii de securitate

SIEM functioneaza prin identificarea corelatiei dintre intrarile de jurnal separate. Platformele mai avansate includ, de asemenea, analiza comportamentului entitatii si a utilizatorilor (UEBA). Alte sisteme pot include, de asemenea, SOAR. SOAR reprezinta „Security Orchestration and Automated Response”. UEBA si SOAR sunt foarte utile in cazuri specifice.

Informatiile de securitate si gestionarea evenimentelor functioneaza, de asemenea, prin monitorizarea si inregistrarea datelor. Majoritatea expertilor in operatiuni de securitate considera ca instrumentele SIEM sunt mai mult decat o simpla solutie de monitorizare si logare.

Un sistem de securitate SIEM include:

  • Dezvoltarea activa a unei liste de amenintari globale bazate pe informatii.
  • Colectarea jurnalelor din surse de informatii verificate.
  • Solutia SIEM consolideaza si analizeaza fisierul jurnal, inclusiv date analitice suplimentare pentru imbogatirea jurnalelor.
  • Gaseste corelatii de securitate in jurnalele dvs. si le investigheaza.
  • Daca se declanseaza o regula SIEM, sistemul notifica automat personalul.

Cele mai bune practici pentru utilizarea unei solutii SIEM

Identificati elementele critice de securizate

Primul lucru pe care organizatiile trebuie sa il faca este sa identifice activele critice prin gestionarea riscului de securitate. Identificarea duce la prioritizare. Nici-o companie nu are resurse pentru a proteja totul in mod egal. Prioritizarea activelor permite unei organizatii sa isi maximizeze securitatea incadrandu-se intr-un anumit buget.

Prioritizarea activelor ajuta si in selectarea unei solutii SIEM

Intelegerea nevoilor unei companii ajuta, de asemenea, la crearea platformei SIEM utilizate. Tehnologia SIEM va poate ajuta cu eforturi de conformitate la nivel scazut, fara personalizare prea mare.

Vizibilitatea intreprinderii este un alt obiectiv. Aceasta necesita un nivel de implementare mult mai ridicat. Acest obiectiv nu necesita atat de multe personalizari. Compania dvs. isi cunoaste obiectivele? Faceti-va timp pentru a forma o strategie detaliata inainte de a investi.

Instruiti personalul pentru a intelege software-ul SIEM

Al doilea pas este sa va asigurati ca personalul intern intelege SIEM ca o platforma.

Ce fisiere de jurnal de sistem vor monitoriza solutia tehnologiei SIEM? Compania dvs. foloseste o varietate de jurnale? Puteti prelucra datele diferit in departamente diferite. Trebuie sa normalizati aceste jurnale inainte de a obtine ajutor de securitate SIEM. Jurnalele diferite nu permit sistemului sa execute la potentialul sau maxim sau sa furnizeze rapoarte actionabile. De ce? Datele nu sunt consistente.

Creati o strategie de scalare

Unele companii duplica o strategie de inregistrare pe masura ce se extind. Nevoia de servere va creste in cele din urma. La fel, unele companii pot reproduce regulile de jurnal. Fisierele jurnal se vor copia singure pe masura ce trece timpul. Acest lucru ajuta la pastrarea inregistrarilor in cazul in care o companie este vanduta sau se contopeste cu alta.

Crearea unei strategii viabile devine mai dificila daca serverele sunt raspandite pe diferite zone de timp si locatii diferite. In mod ideal, este necesar sa standardizati fusul orar pe care organizatia dvs. il va utiliza. In cele din urma, configurati triajul potentialelor incidente pe sistem.

Asigurati-va ca solutia SIEM va satisface nevoile

Fiecare informatie de securitate si gestionare a evenimentelor vine cu o cerinta de colectare a jurnalului. De exemplu, jurnalele Syslog se conecteaza prin agenti externalizati. Jurnalele de la Microsoft au legatura cu agentii instalati local. Jurnalele sunt apoi colectate central printr-un apel de procedura de la distanta sau de la instrumentatia de gestionare Windows. Doar atunci sunt date dispozitivelor care colecteaza jurnalele.

Directorii sunt responsabili cu determinarea nevoilor de securitate ale fiecarui activ prioritizat. Acest lucru este esential pentru a produce rezultate masurabile si actionabile dintr-un SIEM.

Active critice doar de jurnal (la inceput)

Functiile secundare se pot derula dupa configurarea mediului de jurnal complet. Gestionarea acestuia pas cu pas ajuta la evitarea erorilor. De asemenea, ajuta la mentinerea angajamentului total pana la testarea SIEM.

Cele mai bune instrumente si solutii software SIEM de luat in considerare

Capacitatile fiecrui produs SIEM enumerat mai jos variaza. Asigurati-va ca va antrenati fiecare sistem in functie de nevoile dvs. individuale.

OSSEC

SIEM Open Source destul de popular. OSSEC este utilizat cel mai adesea ca sistem bazat pe gazda pentru prevenirea si detectarea intruziunilor. Acest sistem este adesea prescurtat ca IDS. OSSEC functioneaza cu serverele Solaris, Mac OS, Linux si Windows. Functioneaza bine datorita structurii sale. Doua componente cuprind OSSEC: 1. agentul gazda si 2. principalele aplicatii.

OSSEC permite monitorizarea directa pentru detectarea rootkit, integritatea fisierelor si fisierele jurnal. De asemenea, se poate conecta la platforme de mail, FTP, web, firewall si IDS bazate pe DNS. De asemenea, puteti sincroniza analiza jurnalului de la serviciile de retea comerciala primara.

Snort

Snort este un IDS bazat pe retea. Acesta locuieste mai departe de gazda, permitandu-i sa scaneze si sa monitorizeze mai mult traficul. Ca unul dintre instrumentele SIEM de top, Snort analizeaza fluxul de retea in timp real. Afisarea sa este destul de robusta: puteti descarca pachete, efectua analize sau afisa pachete in timp real.

Daca viteza dvs. de retea este de 100 Gbps sau mai mare, Snort poate fi produsul companiei dvs. Configuratia are o curba relativ mare de invatare, dar sistemul merita asteptat. Asigurati-va ca personalul dvs. are o rezistenta puternica cu privire la utilizarea Snort. Are capacitati robuste de analiza si filtrare alaturi de pluginurile sale de iesire de inalta performanta. Puteti utiliza acest instrument SIEM in mai multe moduri.

ELK

ELK este cea mai populara solutie de pe piata. ELK este combinatia de produse de la furnizorii SIEM Elasticsearch, Logstash si Kibana.

Elasticsearch ofera motorul pentru stocarea datelor. Este considerata o solutie de top pe piata.

Logstash poate primi datele de jurnal de oriunde. De asemenea, poate imbunatati, prelucra si filtra datele de jurnal, daca este necesar.

In cele din urma, Kibana iti ofera partea vizuala. Nu exista niciun argument in lumea IT despre capacitatile Kibana. Este considerat cel mai inalt sistem de vizualizare a analizelor open source produs pana in prezent.

Aceasta stiva constituie baza multor platforme comerciale de informatii privind securitatea si gestionarea evenimentelor. Fiecare program se specializeaza, facand intreaga stiva mai stabila. Aceasta este o alegere excelenta pentru performante ridicate si o curba de invatare relativ simpla.

Prelude

Folosesti diferite instrumente open source? Prelude este platforma care le imbina pe toate. Acesta completeaza anumite gauri pe care Snort si OSSEC nu le acorda prioritate.

Prelude va ofera posibilitatea de a stoca jurnalele din mai multe surse intr-un singur loc. Face acest lucru folosind tehnologia IDMEF (Intrusion Detection Message Exchange Format). Obtineti capacitatea de a analiza, filtra, corela, alerta si vizualiza datele. Versiunea comerciala este mai robusta decat versiunea open source. Daca aveti nevoie de performante de top, alegeti versiunea comerciala.

Solutie OSSIM SIEM

ELK este una dintre solutiile SIEM de top. OSSIM este o secunda apropiata. OSSIM este sora open source a pachetului Unified Security Management din Alien Vault. Are un cadru de testare automatizat care aminteste de Prelude. Este considerat un instrument excelent.

OSSIM este mai robust ca oferta comerciala. SIEM, versiunea open source, functioneaza bine cu micro implementari. Obtineti versiunea comerciala daca aveti nevoie de performanta de top.

SolarWinds SIEM Log Manager

Obtineti gratuit un analizator de jurnal de evenimente si un consolidator de gestionare ca proces. Sistemele SIEM SolarWinds va permit sa vizualizati jurnalele in mai multe sisteme Windows. Puteti filtra jurnalele si modelele. Security Events Manager va ofera capacitatea de a evalua si stoca datele istoricului dumneavoastra.

SolarWinds este unul dintre cele mai competitive instrumente de securitate SIEM la nivel de intrare de pe piata. Acesta ofera toate caracteristicile principale pe care le-ati astepta, inclusiv gestionarea extinsa a jurnalului si alte functii.

Este un instrument excelent pentru cei care doresc sa exploateze jurnalele de evenimente Windows datorita raspunsului detaliat la incident si este potrivit pentru cei care doresc sa-si gestioneze infrastructura de retea impotriva amenintarilor viitoare in mod activ.

O caracteristica placuta este designul de bord detaliat si intuitiv. Utilizatorul poate identifica rapid orice anomalii din cauza afisajului atractiv si usor de utilizat.

Compania ofera asistenta 24/7 ca un stimulent binevenit, astfel incat sa ii puteti contacta pentru a primi sfaturi daca aveti probleme.

Software-ul SIEM LogFusion

LogFusion este un program simplu. Are un portal de utilizator simplu si o curba de invatare plana. Daca doriti sa gestionati inregistrarea la distanta, depozitele de jurnal si canalele de evenimente la distanta de pe un singur ecran, aceasta este platforma pentru dvs.

Netwrix Event Log Manager

Daca nu aveti nevoie de toate caracteristicile Auditorului, atunci Netwrix Event Log Manager poate fi alegerea corecta pentru dvs. Obtineti consolidarea evenimentelor dintr-o intreaga retea intr-o singura locatie. Puteti crea alerte prin e-mail in timp real. De asemenea, aveti o capacitate limitata de arhivare si unele criterii de alerta de filtrare pentru o masura suplimentara.

McAfee Enterprise Security Manager SIEM

McAfee Enterprise Security Manager este una dintre cele mai bune optiuni pentru analiza. Va permite sa colectati o varietate de jurnale intr-o gama larga de dispozitive care utilizeaza sistemul Active Directory.

Cand vine vorba de normalizare, motorul de corelatie al McAfee compune surse de date disparate eficient si efectiv. Acest lucru face mai usor de detectat atunci cand un eveniment de securitate are nevoie de atentie.

Cu acest pachet, utilizatorii au acces atat la asistenta tehnica McAfee Enterprise, cat si la asistenta tehnica McAfee Business. Utilizatorul poate alege sa viziteze site-ul sau de catre un manager de asistenta de doua ori pe an daca doreste, iar acest lucru este recomandat pentru a profita la maxim de serviciile oferite.

Aceasta alegere este cea mai potrivita pentru companiile mijlocii si mari care cauta o solutie completa de gestionare a evenimentelor de securitate.

RSA NetWitness

RSA NetWitness ofera o solutie completa de analiza a retelei. Pentru organizatiile mai mari, acesta este unul dintre cele mai extinse instrumente disponibile.

Cu toate acestea, daca cautati ceva simplu, este si in acest caz. Instrumentul nu este foarte usor de utilizat. Si poate fi nevoie de timp.

Desi documentatia completa a utilizatorului va poate ajuta la configurare, ghidurile nu va ajuta cu nimic. Acestea fiind spuse, acestea ar trebui sa va ajute sa va dati seama cum sa mergeti mai departe.

Platforma de informatii de securitate LogRhythm

LogRhythm poate ajuta in numeroase moduri, de la analiza comportamentala la corelatia jurnalului si chiar inteligenta artificiala. Sistemul este compatibil cu o gama extinsa de dispozitive si tipuri de jurnal.

Cand priviti la configurarea setarilor, cea mai mare parte a activitatii este administrata prin intermediul Managerului de implementare. De exemplu, puteti utiliza Windows Host Wizard pentru a parcurge jurnalele Windows. Este un instrument capabil care va va ajuta sa va limitati la ceea ce se intampla in reteaua dvs.

Interfata are o curba de invatare, dar manualul de instructiuni este complet si ajuta. Manualul ofera hyperlink-uri la functii, astfel incat sa gasiti link-urile care va vor ajuta.

Splunk Enterprise Security

Splunk este una din cele mai populare, daca nu chiar cea mai populara solutie de management SIEM din lume.

Lucrul care distinge cadranul magic Splunk de restul este ca a incorporat analize in inima SIEM-ului sau. Datele de retea si masina pot fi monitorizate in timp real, deoarece sistemul cauta vulnerabilitati si puncte slabe. Alertele de afisare pot fi definite de dvs.

Interfata cu utilizatorul este incredibil de simpla cand vine vorba de a raspunde amenintarilor, iar investigatorul activului face o treaba excelenta de semnalizare a actiunilor rau intentionate.

Papertrail de la SolarWinds SIEM Log Management

Papertrail este un instrument de gestionare a jurnalului bazat pe cloud care functioneaza cu orice sistem de operare.

Papertrail are functii SIEM, deoarece interfata instrumentului include capacitati de filtrare si sortare a inregistrarilor, iar aceste lucruri, la randul lor, va permit sa efectuati analiza datelor.

Transferurile de date, stocarea si accesul sunt protejate cu criptare. Doar utilizatorii autorizati au acces la datele companiei dvs. stocate pe server, iar configurarea conturilor de utilizator nelimitate este simpla.

Alertele de performanta si anomalii sunt furnizate si pot fi configurate prin intermediul tabloului de bord si se bazeaza pe semnaturile de detectare si intruziune stocate in baza de date a amenintarilor Papertrail.

Papertrail va stoca si datele dvs. de jurnal, facandu-le disponibile pentru analiza.

Logstash

Logstash este una dintre cele trei solutii software care lucreaza impreuna pentru a crea un sistem SIEM complet. Fiecare aplicatie poate fi folosita cu celelalte instrumente dupa cum considera utilizatorul de cuviinta. Fiecare produs poate fi considerat software SIEM, dar folosit impreuna formeaza un sistem SIEM.

Nu este obligatorie utilizarea lor impreuna. Toate modulele sunt open source si gratuite pentru utilizator.

Logstash colecteaza datele de jurnal din retea si le scrie in fisier. Puteti specifica in setarile Logstash ce tipuri de inregistrari ar trebui sa gestioneze, astfel incat sa puteti ignora anumite surse daca doriti.

Sistemul are propriul format de inregistrare, iar interfata de fisiere Logstash poate reinterpreta datele in alte forme pentru livrare.

Tehnologie si Software SIEM: In concluzie

Instrumentele de securitate cibernetica si detectia amenintarilor sunt indispensabile pentru securizarea datelor si prevenirea downtime-ului. Sistemele vulnerabile sunt intotdeauna o tinta a hackerilor si acesta este motivul pentru care produsele de informare de securitate si de gestionare a evenimentelor au devenit un aspect crucial in identificarea si tratarea atacurilor cibernetice.

Cele mai importante produse SIEM ofera o analiza in timp real a alertelor de securitate si sunt esentiale pentru identificarea atacurilor cibernetice.

Protectia datelor Stategii de securitate

    Leave a Reply