Ghidul complet pentru atacurile de Exploit Zero-Day: definit si explicat

In piata digitala de astazi, nu exista o organizatie care sa nu depinda de software sau de “internet”. Aceasta dependenta aduce cu ea un grad de vulnerabilitate. Intreprinderile de astazi au mai mare probabilitate ca operatiunile lor sa fie intrerupte de infractorii cibernetici decat infractiunile din lumea reala.

Atacurile Zero-Day sunt de temut in mod special, deoarece ofera hackerilor o oportunitate unica de a ocoli apararile tipice de securitate cibernetica. In acest articol, aflati ce este o vulnerabilitate zero-day si cum va puteti proteja impotriva unui atac.

Ce este vulnerabilitatea Zero-Day?

Un atac zero-day este momentul in care hackerii declanseaza malware inainte ca dezvoltatorii sa aiba posibilitatea de a lansa o solutie pentru vulnerabilitate – deci ziua zero.

Zero-day se refera la o vulnerabilitate nou descoperita in software. Pe masura ce dezvoltatorii incearca sa rezolve problema, defectiunile, modificarile sau actualizarile de securitate inca nu au fost lansate. In atacurile zero-day, furnizorii de software sunt reactivi, nu proactivi. Ei pot reactiona doar atunci cand apar probleme.

Un atac zero-day se intampla atunci cand hackerii exploateaza o fereastra de vulnerabilitate si apoi lanseaza un atac direct folosind vulnerabilitatea respectiva.

Ceea ce face ca exploit-urile zero-day sa fie atat de periculoase este ca singurii care stiu despre ele sunt atacatorii insisi. Hackerii pot ataca imediat sau profita de punctul lor slab, asteptand momentul potrivit pentru a lovi.

Cum functioneaza un atac Zero-day?

Exploit-urile zero-day lucreaza prin multe mecanisme. In mod tipic, acestea implica directionarea unui sistem software cu programe malware. Malware-ul se integreaza intr-un strat existent in software si il impiedica sa-si indeplineasca functia normala.

Infiltrarea cu malware este surprinzator de usoara. Adesea, hackerii pot deghiza malware-ul sub forma unor link-uri pe un anumit site. Tot ce trebuie sa faceti ca utilizator este sa dati click pe un link de site si sa inceapa descarcarea automata a software-ului problema. Descarcarile ca acestea apar adesea atunci cand un hacker a gasit o modalitate de a exploata vulnerabilitatile neprotejate intr-un browser web.

De exemplu, sa presupunem ca browser-ul dvs. si-a actualizat versiunea pentru a adauga mai multe functii. Va conectati la un site pe care aveti incredere in browserul dvs. si faceti click pe ceea ce credeti ca este un link valid. Linkul contine insa cod rau intentionat.

Inainte de patch-uri, browser-ul dvs. ar fi impiedicat link-ul sa descarce automat software-ul pe calculatorul dumneavoastra. Cu toate acestea, datorita modificarilor din codul browserului dupa patch, descarcarea incepe. Computerul devine apoi infectat.

O ora mai tarziu, browserul se actualizeaza cu un patch nou pentru a impiedica infectarea altor persoane. Cu toate acestea, pentru dvs. este deja prea tarziu.

Cine sunt tintele?

Exploit-urile zero-day vizeaza intreprinderile mari si guvernele, dar pot ataca pe oricine. De exemplu, exploit-ul zero-day Stuxnet, a incercat sa saboteze programul nuclear iranian in 2010. Multi oameni cred ca Israelul si Statele Unite s-au aflat in spatele atacului. Stuxnet continea noi forme de exploatare pe care multi oameni nu le mai vazusera inainte.

Noile soft-uri de email, de exemplu, nu poata filtra adresele false. Acest lucru ar putea expune oamenii la diferite tipuri de atacuri de tip phishing. Hackerii pot incerca sa fure informatii valoroase, cum ar fi detaliile cardului bancar sau parolele.

Cum pot fi prevenite exploit-urile Zero-Day?

Multe organizatii si persoane considera ca nu se poate face prea multe pentru a opri atacul cu zero-day. Acest lucru nu este in intregime adevarat. Cititi aceste sfaturi si aflati cele mai bune strategii de prevenire.

Utilizati software avansat de securitate

Problema cu multe solutii de baza pentru software-ul antivirus este ca acestea sunt doar bune in apararea impotriva amenintarilor cunoscute. Cand amenintarile sunt necunoscute – asa cum se intampla in atacurile zero day – atunci ele pot esua.

Numai cele mai avansate programe de securitate din lume pot proteja impotriva hacking-ului de la origini inca necunoscute. Pastrarea actualizata a software-ului in orice moment este esentiala.

Asigurati-va ca software-ul de securitate este actualizat

Furnizorii nu pot dezvalui intotdeauna public daca au fost victimele unui atac zero-day. De aceea este esential sa instalati noi actualizari de software imediat ce acestea devin disponibile. Acestea ar putea sa va protejeze organizatia impotriva amenintarilor pe care furnizorii de software le-au identificat.

Invatati obiceiuri de securitate online

Multe exploit-uri zero-day folosesc eroarea umana. Hackerii rau intentionati, de exemplu, pot viza angajatii prin e-mailuri false. Aceste e-mailuri pot contine documente infectate cu programe malware sau ii incurajeaza sa transmita informatii sensibile. Organizatiile inteligente, prin urmare, aplica in mod riguros obiceiurile de securitate pentru a ajuta angajatii sa ramana in siguranta online.

Instalati solutii de aparare prin securitate proactiva

Software-ul de securitate inteligent poate uneori sa blocheze amenintarile inca necunoscute folosind bazele de date ale incalcarilor anterioare. Aceste date pot fi corelate cu atacurile actuale de detectare a amenintarilor. Cauta un software care poate apara impotriva atacurilor atat de origine cunoscuta cat si necunoscuta.

Implementati control pentru accesul la retea

Network access control este un instrument care impiedica accesul neautorizat la reteaua unei organizatii.

Utilizati IPsec

IPsec cripteaza si autentifica tot traficul de retea. Acest lucru permite sistemului sa identifice si sa izoleze rapid traficul fara retea.

Implementati un Firewall de protectie pentru aplicatii web

Firewall-urile pentru aplicatii web sunt un fel de firewall care ajuta la protejarea computerelor ce se conecteaza la un server web. Scopul firewall-ului de protectie este de a scana in permanenta pachetele de date care apar pentru amenintari. Speranta este ca, prin utilizarea unui firewall pentru aplicatii web, companiile pot reactiona in timp real. Cu un scanner, firmele pot suprima imediat activitatea suspecta de pe platformele lor.

Utilizati eliminarea amenintarilor de continut

Indepartarea amenintarilor de continut este un tip de tehnologie de detectare care presupune ca toate datele sunt amenintatoare. Sistemul functioneaza prin dezmembrarea tuturor datelor care vin prin retea si prin respingerea oricarui fisier care se crede ca este rau intentionat. Ideea este de a respinge orice element potential nesigur in datele originale, pe baza unei baze de date cu obiecte periculoase.

Dezvoltati strategii de recuperare

Chiar daca folosim toate cele de mai sus, este putin probabil ca o organizatie sa fie capabila sa elimine amenintarea expoloit-urilor zero-day. Prin urmare, organizatiile trebuie sa se pregateasca pentru ce este mai rau pentru a putea reactiona.

A avea o strategie de recuperare in caz de catastrofe este esentiala. Strategiile de recuperare in caz de catastrofe pot atenua daunele provocate de o incalcare. Cele mai multe companii se asigura ca au copii de siguranta pentru toate datele lor. In cazul unei incalcari, datele lor sunt sigure si pot continua operatiunile lor ca de obicei.

Detectarea expoloit-urilor zero-day

Organizatiile trebuie sa poata detecta rapid atacurile. Personalul responsabil cu securitatea are patru moduri de a identifica un atac zero-day.

Analiza statistica poate fi utilizata pentru a analiza probabilitatea si sursa probabila a unui atac.

Bazat pe semnatura. Datele anterioare din atacurile din trecut pot fi examinate si pot determina daca modelele actuale de date semnaleaza o amenintare. Daca o fac, atunci un atac poate fi in desfasurare.

Analiza comportamentala. Studiaza comportamentul rau-intentionat si vezi daca s-a schimbat. Daca modelele de la o entitate suspectata de hacking difera de obicei, atunci ar putea fi un semn de atac.

Sistem de punctare combinat. Prin combinarea tuturor metodelor intr-un singur sistem de notare, scorul determina probabilitatea unei incalcari.

Atacuri zero-day recente

Atacurile zero-day sunt un eveniment comun in istoria recenta. Consultati urmatoarele cazuri:

Adobe Flash Player, 2016. In 2016, a avut loc un atac zero-day asupra Adobe Flash. Hackerii au castigat capacitatea de a controla citirea si scrierea memoriei.

Microsoft Office, 2017. In 2017, hackerii au descoperit ca documentele in format text imbogatit ar putea deschide un script de baza vizual. Scriptul ar putea fi apoi folosit pentru a deschide comenzile PowerShell.

Windows. Un angajat Google a notificat Windows ca avand vulnerabilitati zero-day.

Java. Java este o platforma folosita atat de Microsoft cat si de Apple pentru a-si crea produsele. Java a lansat recent o solutie menita sa depaseasca unele din vulnerabilitatile serioase de securitate ale platformei.

Protectia datelor Stategii de securitate

Leave a Reply