Kubernetes versus Docker Swarm: Care sunt diferentele?

Pe masura ce un numar tot mai mare de aplicatii se muta in cloud, arhitecturile si distributiile lor continua sa evolueze. Aceasta evolutie necesita setul potrivit de instrumente si abilitati pentru a gestiona eficient o topologie distribuita pe cloud.

Gestionarea microserviciilor pe masini virtuale, fiecare cu mai multe containere in grupuri variate, poate deveni rapid complicata. Pentru a reduce aceasta complexitate, este utilizata orchestrarea containerului.

Orchestrarea containerului este gestionarea automata a lucrarilor pentru containere singulare. Este pentru aplicatii bazate pe microservicii din mai multe clustere. Un instrument unic pentru implementarea si gestionarea microserviciilor in masini virtuale. Distribuirea microserviciilor pe multe masini este complexa. Orchestrarea ofera urmatoarele solutii:

  • Un instrument centralizat pentru distributia aplicatiilor pe mai multe masini.
  • Implementeaza noduri noi atunci cand unul coboara.
  • Transmite informatiile printr-o API centralizata, care comunica fiecarui nod distribuit.
  • Management eficient al resurselor.
  • Distributie bazata pe configuratie personalizata.

In ceea ce priveste modul in care echipele de dezvoltare si operatii moderne testeaza si implementeaza software, microserviciile s-au dovedit a fi cea mai buna solutie. Containerele pot ajuta companiile sa se modernizeze, permitandu-le sa implementeze si sa isi extinda rapid aplicatiile. Containerizarea este un sistem de infrastructura complet nou. Inainte de a discuta despre principalele diferente dintre Kubernetes si sistemul Docker, putem vedea mai atent conceptul de containerizare:

Instrumentele de orchestrare pe care le vom stiva unul impotriva celuilalt sunt Kubernetes vs. Docker Swarm. Exista mai multe diferente intre cele doua. Acest articol va clarifica ce face fiecare instrument, facand apoi o comparatie intre ele.

Ce este Kubernetes?

Creat de Google in 2014, Kubernetes (numit si K8s) este un proiect open-source pentru gestionarea eficienta a implementarii aplicatiilor. In 2015, Google s-a asociat si cu Fundatia Linux pentru a crea Fundatia Cloud Native Computing (CNCF). CNCF gestioneaza acum proiectul Kubernetes.

Kubernetes castiga in popularitate de la crearea sa. Cautarile Google Trends din ultimii cinci ani arata ca Kubernetes a depasit popularitatea lui Docker Swarm, incheindu-se in august 2019 cu un scor de 91 vs. 3 pentru Docker Swarm.

Arhitectura Kubernetes a fost proiectata de la inceput, avand in vedere orchestrarea. Bazat pe modelul principal / replica, unde exista un nod principal care distribuie instructiunile pentru nodurile lucratorului. Nodurile de lucru sunt masinile pe care se executa microserviciile. Aceasta configuratie permite fiecarui nod sa gazduiasca toate containerele care ruleaza intr-un timp de rulare a containerului (adica Docker). Nodurile contin si Kubelets.

Ganditi-va la Kubelets ca la un creier pentru fiecare nod. Kubelets ia instructiuni de la API-ul care se afla in nodul principal, si apoi le proceseaza. Kubelets gestioneaza, de asemenea pods-uri, inclusiv creeaza altul nou daca un pod scade.

Un pod este o abstractizare care grupeaza containere. Prin gruparea containerelor intr-un pod, aceste containere pot partaja resurse. Aceste resurse includ putere de procesare, memorie si stocare. La un nivel inalt, iata cateva dintre principalele caracteristici ale lui Kubernetes:

  • Automatizare
  • Implementare
  • Scalare

Inainte de a discuta despre Kubernetes, sa aruncam o privire mai atenta la Docker Swarm:

Explicarea lui Docker Swarm

Docker Swarm este un instrument utilizat pentru clustering si programarea containerelor Docker. Cu ajutorul Swarm, dezvoltatorii si administratorii IT pot stabili si gestiona cu usurinta un grup de noduri Docker sub un singur sistem virtual. Clusteringul este o componenta importanta pentru tehnologia containerelor, permitand administratorilor sa creeze un grup cooperativ de sisteme care asigura redundanta.

Docker Swarm failover poate fi activat in caz de intrerupere a nodurilor. Cu ajutorul unui grup de clustere Docker, administratorii si dezvoltatorii pot adauga sau scadea iteratii de containere cu cererea de calcul in schimbare.

Pentru companiile care doresc si mai mult sprijin, exista Docker Enterprise-as-a-Service (EaaS). EaaS efectueaza toate actualizarile si configuratiile necesare, eliminand aceasta sarcina din partea clientului. Companiile care folosesc AWS sau Microsoft Azure pot utiliza Docker Enterprise 3.0. Managementul clusterului si orchestrarea sunt de asemenea cunoscute sub numele de swarm. Docker Swarmkit este un instrument pentru crearea si gestionarea swarm-urilor.

Similar cu Kubernetes, Docker Swarm se poate desfasura pe noduri dar poate si gestiona disponibilitatea acestor noduri. Docker Swarm numeste nodul sau principal, nodul manager. In Swarm, nodurile managerului comunica cu nodurile lucratorului. Docker Swarm ofera de asemenea echilibrarea sarcinii.

Care este diferenta dintre Kubernetes si Docker Swarm?

Atat Kubernetes, cat si Docker Swarm sunt doua dintre cele mai utilizate platforme open-source, care ofera in mare parte caracteristici similare. Cu toate acestea, la o inspectie mai atenta, se pot observa diferente fundamentale intre modul in care aceste doua functii. Tabelul de mai jos ilustreaza principalele diferente dintre cele doua:

Punct de diferenta Kubernetes Docker Swarm
Aplicatii de implementare Aplicatiile pot fi implementate in Kubernetes folosind o multitudine de microservicii, implementari si pods-uri. Aplicatiile pot fi utilizate doar ca microservicii intr-un cluster swarm. Containerele multiple sunt identificate folosind fisierele YAML. Aplicatia poate fi de asemenea instalata cu ajutorul Docker Compose.
Scalabilitate Kubernetes actioneaza mai mult ca un cadru all-in-one atunci cand lucrezi cu sisteme distribuite. Prin urmare, este semnificativ mai complicat, deoarece ofera garantii puternice in ceea ce priveste starea clusterului si un set unificat de API-uri. Prin urmare, incetinirea si scalarea containerelor sunt reduse. Docker Swarm poate implementa containere mult mai rapid decat Kubernetes, ceea ce ofera timpi de reactie mai rapizi pentru scalarea la cerere.
Configurarea containerului Prin utilizarea propriilor definitii YAML, API si client, Kubernetes difera de celelalte echivalente ale docker-ului standard. Astfel, Docker Compose sau Docker CLI nu pot fi utilizate pentru a defini containerele. De asemenea, definitiile si comenzile YAML trebuie rescrise la comutarea platformelor. API-ul Docker Swarm ofera o mare parte din functionalitatea familiara de la Docker, care accepta majoritatea instrumentelor care ruleaza cu Docker. Cu toate acestea, Swarm nu poate fi utilizat daca API-ul Docker este deficitar intr-o anumita operatie.
Retea Kubernetes are un model de retea plana, care permite tuturor podurilor sa comunice intre ele. Politicile de retea sunt stabilite pentru a defini modul in care podurile interactioneaza intre ele. Reteaua este implementata de obicei ca o suprapunere, necesitand doua CIDRS pentru servicii si poduri. Cand un nod se alatura unui cluster swarm, creeaza o retea de suprapunere pentru servicii pentru fiecare gazda din docker swarm. De asemenea, creeaza o retea de poduri pentru docker numai pentru gazda. Acest lucru ofera utilizatorilor o optiune in timp ce cripteaza traficul de date a containerului pentru a crea propria retea de suprapunere.
Disponibilitate Kubernetes ofera o disponibilitate semnificativ ridicata, deoarece distribuie toate podurile printre noduri. Acest lucru se realizeaza prin absorbtia esecului unei aplicatii. Podurile nesanatoase sunt detectate de serviciile de echilibrare a sarcinii, care ulterior le dezactiveaza. Docker ofera, de asemenea, o disponibilitate ridicata, deoarece toate serviciile pot fi clonate in noduri Swarm. Nodurile managerului Swarm gestioneaza resursele nodului lucratorului si intregul cluster.
Echilibrarea incarcarii In Kubernetes, pods-urile sunt expuse prin intermediul serviciului, permitandu-le sa fie implementate ca un echilibrator de sarcina in interiorul unui cluster. O intrare este utilizata in general pentru echilibrarea sarcinii. Modul Swarm vine cu un element DNS care poate fi utilizat pentru distribuirea cererilor primite la un nume de serviciu. Astfel, serviciile pot fi alocate automat sau functioneaza pe porturile care sunt pre-specificate de utilizator.
Logare si monitorizare Acesta include instrumente incorporate pentru gestionarea ambelor procese. Nu necesita utilizarea niciunui instrument pentru inregistrare si monitorizare.
GUI Kubernetes are tablouri de bord detaliate pentru a permite chiar si utilizatorilor non-tehnici sa controleze cluster-urile in mod eficient. Docker Swarm in mod alternativ, necesita un instrument tert, cum ar fi Portainer.io, pentru a gestiona UI in mod convenabil.

Comparatia noastra ne arata ca atat Kubernetes cat si Docker Swarm sunt solutii complete „de facto” pentru gestionarea inteligenta a aplicatiilor containerizate. Chiar daca ofera capacitati similare, cele doua nu sunt direct comparabile, deoarece au radacini distincte si rezolva probleme diferite.

Astfel, Kubernetes functioneaza bine ca un sistem de orchestrare a containerelor pentru containerele Docker, folosind conceptul de pods si noduri. Docker este o platforma si un instrument pentru construirea, distribuirea si rularea containerelor docker, folosind instrumentul sau de clustering nativ pentru a orchestra si programa containere pe clusterele de masini.

Pe care ar trebui sa il folositi: Kubernetes sau Docker Swarm?

Alegerea instrumentului depinde de nevoile organizatiei dumneavoastra.

Docker Swarm este o alegere buna daca aveti nevoie de o configurare rapida si nu aveti cerinte de configurare complete. Ofera software si aplicatii cu arhitectura bazata pe microservice eficient. Principalele sale atuuri pozitive sunt simplitatea instalarii si o curba de invatare treptata. Fiind o aplicatie autonoma, este perfecta pentru dezvoltarea si testarea software-ului.

Astfel, cu o implementare usoara si configurare automatizata, utilizeaza, de asemenea, mai putine resurse hardware, ceea ce ar putea fi prima solutie de luat in considerare. Dezavantajul este ca instrumentele native de monitorizare lipsesc, iar API-ul Docker limiteaza functionalitatea.

Dar ofera in continuare retele de suprapunere, echilibrare a sarcinii, disponibilitate ridicata si mai multe caracteristici de scalabilitate. Verdictul final: Docker Swarm este ideal pentru utilizatorii care doresc sa configureze o aplicatie containerizata si sa o puna in functiune fara intarziere.

Kubernetes ar fi cea mai buna platforma de containerizare folosita daca aplicatia pe care o dezvoltati este complexa si utilizeaza sute de mii de containere in acest proces. Are politici cu disponibilitate ridicata si capacitati de scalare automata.

Din pacate, curba de invatare este abrupta si ar putea impiedica unii utilizatori. Procesul de configurare si setare este de asemenea lung. Verdictul final: Kubernetes este destinat utilizatorilor care sunt confortabili cu personalizarea optiunilor si au nevoie de functionalitati extinse.

Aflati ce solutie s-ar potrivi cel mai bine cu afacerea dvs. contactandu-ne astazi pentru o consultatie gratuita.

Devops Virtualizare

    Leave a Reply