NSX-V vs. NSX-T: Descoperiti diferentele cheie

Virtualizarea a schimbat modul in care sunt create centrele de date. Centrele de date moderne utilizeaza servere fizice si hardware ca hipervizori pentru a rula masini virtuale.

Virtualizarea acestor functii imbunatateste flexibilitatea, rentabilitatea si imbunatateste scalabilitatea centrului de date. VMware este lider in spatiul de piata al platformelor de virtualizare. Acesta permite rularea mai multor masini virtuale pe o singura masina fizica.

Unul dintre cele mai importante elemente ale fiecarui centru de date, inclusiv cele virtualizate, este reteaua. Companiile care necesita configuratii de retea mari sau complexe prefera utilizarea retelelor definite de software (SDN).

SDN sau software-definit-de-retea este o arhitectura care face retelele agile si flexibile. Imbunatateste controlul retelei prin echiparea companiilor si a furnizorilor de servicii cu capacitatea de a raspunde rapid si de a se adapta cerintelor tehnice in schimbare. Este o tehnologie dinamica in lumea virtualizarii.

In spatiul pietei de virtualizare, VMware este unul dintre cei mai mari, oferind o gama larga de produse conectate la statia lor de lucru virtuala, virtualizarea retelei si platforma de securitate. VMware NSX are doua variante ale produsului numite NSX-V si NSX-T.

In acest articol, vom explora VMware NSX si vom examina unele diferente intre VMware NSX-V si VMware NSX-T.

Ce este NSX?

NSX se refera la o solutie specializata de retea definita de software oferita de VMware. Functia sa principala este de a oferi retele virtualizate utilizatorilor sai.

NSX Manager este componenta centralizata a NSX, care este utilizata pentru gestionarea retelelor. NSX ofera, de asemenea, masuri esentiale de securitate pentru a se asigura ca procesul de virtualizare este in siguranta si securizat.

Intreprinderile care vad amploarea si complexitatea retelelor in crestere rapida vor avea nevoie de o putere mai mare investita in vizibilitate si management.

Modernizarea poate fi realizata in implementarea unei solutii SDN de centru de date de prim rang cu controale agile. SDN consolideaza aceasta viziune prin centralizarea si automatizarea managementului si controlului.

Ce este NSX-T?

NSX-T de la VMware ofera o infrastructura agil-definita de software pentru construirea de medii de aplicatii native cloud. Acesta isi propune sa ofere automatizare, simplitate in operatiuni, retea si securitate.

NSX-T accepta mai multe cloud-uri, medii multi-hipervisor si sarcini de lucru bare-metal. De asemenea, accepta aplicatii native cloud. NSX-T accepta stiva de virtualizare a retelei pentru OpenStack, Kubernetes, KVM si Docker, precum si sarcini de lucru native AWS. Poate fi implementat fara un server vCenter si este adoptat pentru sisteme de calcul eterogene. NSX-T este considerat viitorul VMware.

Ce este NSX-V?

Arhitectura NSX-V dispune de reconfigurare, implementare rapida si distrugerea retelelor virtuale la cerere. Se integreaza cu VMware vSphere si este specific mediilor hipervisor. Un astfel de design utilizeaza comutatorul distribuit vSphere, permitand unui singur comutator virtual sa se conecteze la mai multe gazde intr-un cluster.

Componente NSX

Componentele principale ale VMware sunt gateway-urile NSX Edge, NSX Manager si controlerele NSX.

NSX Manager este o componenta primara care lucreaza la gestionarea retelelor, de la un centru de date privat la clouds publici nativi. Cu NSX-V, NSX Manager functioneaza cu un singur server vCenter.

In cazul NSX-T, NSX Manager poate fi implementat ca ESXi VM sau KVM VM si NSX Cloud. NXT-T Manager ruleaza pe sistemul de operare Ubuntu in timp ce NSX-V este pe foton OS.

Controlerul NSX este hub-ul central, controland toate comutatoarele logice care se afla intr-o retea si securizeaza informatiile despre toate masinile virtuale, VXLAN-urile si gazdele.

NSX Edge

NSX Edge este un serviciu gateway care permite accesul VM-urilor la retelele fizice si virtuale. Poate fi instalat ca un gateway de servicii sau ca un router virtual distribuit si ofera urmatoarele servicii: Firewall-uri, Balancing de incarcare, rutare dinamica, Protocol de configurare dinamica a gazdei (DHCP), Network Address Translation (NAT) si Network Private Network (VPN).

Controlere NSX

NSX Controllers este un sistem distribuit de management care se suprapune tunelurilor de transport, controleaza retelele virtuale care sunt implementate ca VM pe hipervizorii KVM sau ESXi. Monitorizeaza si controleaza toate comutatoarele logice din retea si gestioneaza informatii despre VM-uri, VXLAN, comutatoare si gazde. Structurata cu trei noduri ale controlerului, asigura redundanta datelor daca un nod NSX Controller nu functioneaza cum trebuie sau se defecteaza.

Caracteristici ale NSX

Exista multe caracteristici si capabilitati similare pentru ambele tipuri NSX. Acestea includ:

 • Routing distribuit
 • Automatizarea bazata pe API
 • Monitorizare detaliata si statistici
 • Suprapunere bazata pe software
 • Interfata de utilizator imbunatatita

Exista, de asemenea, multe diferente. De exemplu, NSX-T este bazat pe cloud. Nu este concentrat pe nicio platforma sau hipervizor specific. NSX-V ofera o integrare stransa cu vSphere. De asemenea, utilizeaza un proces manual pentru a configura schema de adresare IP pentru segmente de retea. API-urile sunt diferite si pentru NSX-V si pentru NSX-T.

Optiuni de implementare

Procesul de desfasurare pare destul de similar pentru ambele, dar exista multe diferente intre caracteristicile NSX-V si NSX-T. Iata cateva diferente critice in implementare:

 • Cu NSX-V, este necesara inregistrarea la VMware. Trebuie sa fie inregistrat un manager NSX.
 • NSX-T permite indicarea solutiei NSX-T catre VMware vCenter pentru inregistrarea gazdelor ESXi sau a nodurilor de transport.
 • NSX-V Manager ofera o solutie autonoma. Apeleaza la alte implementari pentru controlerele NSX suplimentare.
 • NSX-Manager integreaza functionalitatea controlerului si NSX Manager in aparatul virtual. NSX-T Manager devine un aparat combinat.
 • NSX-T are o configuratie suplimentara de N-VDS care ar trebui completata. Aceasta include legatura ascendenta.

Rutare

Diferentele de rutare sunt evidente intre NSX-T si NSX-V. NSX-T este proiectat pentru cloud si multi-cloud. Este pentru cazuri de utilizare in mai multe locatii, ceea ce necesita suportul de rutare cu mai multe niveluri.

NSX-V ofera servicii de securitate la marginea retelei si servicii gateway, care pot izola retelele virtualizate. NSX Edge este instalat ca un router distribuit logic. De asemenea, este instalat ca gateway pentru serviciile de margine.

Alegerea dintre NSX-V si NSX-T

Diferentele majore sunt evidente si ne ajuta sa intelegem variabilele din sistemele NSX-V vs. NSX-T. Unul este strans asociat cu ecosistemul VMWare. Cealalta este fara restrictii, nu este concentrata pe nici-o platforma sau hipervizor specific. Pentru a identifica care este cel mai bun software, luati in considerare modul in care se va folosi fiecare optiune si unde se va rula:

Alegerea NSX-V:

 • NSX-V este recomandat in cazurile in care un client are deja o aplicatie virtualizata in centrul de date. Clientul poate dori sa creeze virtualizarea retelei pentru aplicatia curenta.
 • Pentru clientii care apreciaza prezenta mai multor functii strans integrate, ceea ce ar fi cel mai benefic in acest caz.
 • Daca un client are in vedere o aplicatie de virtualizare pentru o aplicatie curenta, NSX-V este recomandat.

Cazuri de utilizare pentru NSX-V:

Securitate – Utilizator final securizat, DMZ oriunde

Continuitatea aplicatiei – Recuperare in caz de catastrofe, Combinare de centre de date multiple, Cross-cloud

Alegerea NSX-T:

 • In cazurile in care un client doreste sa construiasca aplicatii moderne pe platforme precum Pivotal Cloud Foundry sau OpenShift, NSX-T este recomandat. Acest lucru se datoreaza suportului de inscriere vSphere (coordonatorul de migrare) pe care il ofera.
 • Aveti de gand sa construiti pe aplicatii moderne, cum ar fi OpenShift sau Pivotal Cloud.
 • Exista mai multe tipuri de hipervizoare disponibile.
 • Daca exista interfete de retea pentru aplicatii moderne.
 • Utilizati aplicatii de retea cloud bazate pe mai multe cloud-uri
 • Utilizati o varietate de medii.

Cazuri de utilizare pentru NSX-T:

Securitate – Micro-segmentare

Automatizare – Automatizarea IT, cloud dezvoltator, infrastructura cu mai multi chiriasi

Nota: VMware NSX-V si NSX-T au multe caracteristici distincte, o baza de cod total diferita si se ocupa de cazuri diferite de utilizare.

In concluzie: Optiunile NSX ale VMware ofera o platforma puternica de virtualizare a retelei

NSX-T si NSX-V rezolva ambele probleme de virtualizare, ofera seturi complete de caracteristici si ofera un mediu agil si sigur. NSX-V este solutia de software originala dovedita si definita. Cel mai bine este daca aveti nevoie de o platforma de virtualizare a retelei pentru aplicatiile existente.

NSX-T este calea viitorului. Va ofera toate instrumentele necesare pentru a va muta datele, indiferent de reteaua fizica care sta la baza si va ajuta sa va ajustati la schimbarea constanta a aplicatiilor.

Alegerea pe care o faceti depinde de caracteristicile NSX care corespund nevoilor dvs. de afaceri. Ce folositi sau preferati? Contactati-ne pentru mai multe informatii despre preturile NSX-T si migratia NSX-V catre NSX-T. Cititi blogul nostru pentru a afla mai multe despre diferite instrumente si cum sa gasiti solutiile cele mai potrivite pentru cerintele dvs. de retea.

Cloud computing Data centere

  Leave a Reply